Degradatie regelrechte ramp voor STVV

Onder het duo Knaepen-Mangelschots verloor STVV nog geen enkele keer. Vijf op negen tegen Standard, Lokeren en La Louvière is op papier lang niet slecht. Maar ook de concurrenten in de degradatiestrijd pakten punten. En erger nog voor Sint-Truiden: die concurrenten pakten afgelopen weekeinde ook opnieuw vertrouwen. Mechelen tegen Brugge, Harelbeke tegen Lierse en La Louvière op... Staaien. «En toch zullen we in eerste klasse blijven,» aldus algemeen directeur Jos Vannut.
BR>
Na de winst tegen Lokeren en het gelijkspel op Sclessin zou STVV de volgende weken snel opklimmen naar de middenmoot. Weg uit die vervelende degradatiezone. Onder Guy Mangelschots en Jules Knaepen waren de Kanaries trouwens omgevormd tot roofvogels. Maar zondagnamiddag was daar weinig van te merken. Vooral tijdens de tweede helft werd STVV weggespeeld door de op papier misschien wel zwakste ploeg uit de reeks. Akkoord, op dit moment telt alleen het resultaat, maar het spelpeil deed toch ook enkele Truiense jongens schrikken. Zeker omdat juist die weerbaarheid STVV de jongste weken aan punten had geholpen.

Kwaliteit
«Ik geloof niet dat we mentaal een tik hebben gekregen,» weerlegt algemeen directeur Jos Vannut. «Natuurlijk hebben we een kans gemist om zes punten voorsprong te pakken op La Louvière, maar anderzijds mogen we niet vergeten dat we uit de jongste drie matchen toch vijf punten puurden. En tegen Standard hadden we zelfs kunnen winnen. We mogen niet te zwaar tillen aan die slechte tweede helft tegen La Louvière. AA Gent speelden we onlangs van het veld en zij staan vierde in de rangschikking. Met een beetje geluk zaten we nu ook nog in de halve finales van de beker van België. Dat duidt er toch op dat we genoeg kwaliteit in de groep hebben.»

Scharnierpunt
STVV staat op een scharnierpunt in haar bestaan. De voorbije jaren groeide geel-blauw uit tot een profclub, maar om in het hedendaagse voetbal te overleven moet nu opnieuw een stap vooruit gezet worden. «Dat klopt,» beseft Vannut. «We hebben grootse plannen, zowel op gebied van de infrastructuur als organisatorisch. Maar voorlopig laat het sportieve ons niet toe er voluit voor te gaan. Want het spreekt voor zich dat we al onze plannen niet zullen kunnen uitvoeren als we degraderen. Ik durf er niet aan te denken. Zakken naar tweede, betekent zakken naar de hel. We kunnen echter niet blijven wachten tot het behoud zeker is, moeten nu al plannen naar volgend seizoen toe. En ik heb er het volste vertrouwen in dat ons werk niet voor niets zal geweest zijn.»

.

Nu in het nieuws