Rumsas voorlopig geschorst

De wielerploeg Lampre heeft zijn kopman Raimondas Rumsas voorlopig geschorst. Lampre wil eerst het onderzoek van de Franse politie en douane naar de verdachte medicamenten in de wagen van Edita Rumsas, de vrouw van de renner, afwachten. De Litouwer eindigde zondag als derde in de Ronde van Frankrijk.

Belga

Edita Rumsas werd zondag in de buurt van Chamonix in de Franse Alpen door de douane aangehouden. In haar auto werden talrijke farmaceutische producten aangetroffen, waaronder enkele die mogelijk op de lijst van verboden middelen staan. Ze werd voor verdere ondervraging naar Lyon overgebracht.

Mevrouw Rumsas verliet zondagmorgen de ronde. Vanaf de Pyreneën had zij haar man vergezeld in de Tour. Ze was zondag op weg naar huis in Italië. In haar bezit werden eveneens twee in het Pools geschreven recepten gevonden. De Franse politie doorzocht zondagavond de kamers van een hotel in Parijs waar de ploeg van Lampre had geboekt en betaald. Daar werd niets gevonden omdat de ploeg niet was komen opdagen. Enkel woordvoerder Gabriele Sola van lampre-Daikin was aanwezig.

Diens kamer en bagage werden onderzocht. Ook de auto waarin hij de Tour had gereden, werd uitgekamd. De politie nam Sola een langdurig verhoor af en lichtte hem in over Edita Rumsas. In een verklaring neemt Lampre maandag afstand van de aanhouding van Edita Rumsas. De ploeg zegt in verlegenheid te zijn gebracht door de affaire en vraagt zich af wat er is voorgevallen.

Lampre heeft Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, en Jean-Marie Leblanc, general manager van de Tour, op de hoogte gebracht. Lampre heeft Rumsas voorlopig een wedstrijdverbod opgelegd in afwachting van het onderzoek. Indien de autoriteiten verboden middelen vinden die eigendom zijn van de renner, zal de Litouwer op staande voet worden ontslagen.