Vlaams "Meisje" in wedstrijd op 55ste editie Locarno

De 55ste editie van het Internationaal Filmfestival van Locarno in Zwitserland start donderdag 1 augustus met 22 films in wedstrijd, waaronder het debuut van de Vlaamse cineaste Dorothée van den Berghe, "Meisje".

Belga

Sinds dit jaar heeft het festival in het Italiaanssprekend deel van Zwitserland, net zoals Cannes, Berlijn en Venetië, de 'A-status', waardoor gemakkelijker nog nergens vertoonde producties kunnen aangetrokken worden. Het kenmerkende van Locarno zijn de openluchtvertoningen, elke avond op een reuzenscherm op de Piazza Grande, en het belang dat (naast de juryprijs) gehecht wordt aan de prijs van het publiek.

"Meisje" wordt op 4 augustus vertoond. Andere kandidaten voor de Gouden Luipaard zijn onder meer de nieuwe films van de Mark Romanek ("One hour Photo") en Gus Van Sant ("Gerry" met Casey Affleck en Matt Damon), Alain Cavalier ("René"), Alex Cox ("The Revengers Tragedy"), Rebecca Miller ("Personal Velocity") en de Franco Piavoli ("Al primo Soffro di Vento"). Het festival loopt tot 11 augustus.

De Vlaams-Nederlandse coproductie "Meisje" gaat over de 18-jarige Muriel die van het platteland naar de stad verhuist in de hoop daar aan een nieuwe etappe in haar leven te kunnen beginnen. Het is een haarscherp getekend en herkenbaar portret waarin de profielen van drie vrouwen (Muriel, Muriels moeder en een vriendin bij wie ze gaat inwonen) met elkaar versmelten. De hoofdrollen worden gespeeld door danseres/choreografe Charlotte Vanden Eynde, Els Dottermans, Frieda Pittoors, Matthias Schoenaerts en Alice Toen. De film komt op 4 september uit in België, op een 10-tal kopieën.