Hotel Ideal zet Antwerpen-Noord in de kijker

Organisator Marc Verstappen is benieuwd. Benieuwd naar wat een kunstenfestival in Antwerpen-Noord kan teweegbrengen. Maar ook de buurt stelt zich vragen bij Hotel Ideal. "Wat kost een overnachting hier?" Of hoe tien dagen lang feesten, spelen en musiceren in en om de Dambruggestraat meteen tot de verbeelding spreken.

Kdejager

BR>

Lang geleden was de Offerandestraat, de eerste winkelwandelstraat van België, een bruisende plek. Vandaag is dat wel even anders. Of toch niet? "De chique winkels mogen dan verdwenen zijn, de gouden herinneringen zijn gebleven", stelt Marc Verstappen. "Het enthousiasme in de buurt om mee de handen uit de mouwen te steken, was groot. En dat terwijl, anders dan in de Berchemse Statiestraat waar al eerdere edities van Hotel Ideal plaatsvonden, het sociaal netwerk hier veel minder uitgebouwd is."

Ook ditmaal palmde Villanella leegstaande winkels in waar artiesten en theatermakers tien dagen lang zullen resideren, staan er begeleide wandelingen op het programma, en wordt er gemusiceerd in buurtcafés. "Dagelijks zullen daar groepen optreden en kan de bezoeker er volgens het aloude jukeboxsysteem zijn keuze maken uit een playlist. Pret gegarandeerd. Ik hoor het al voor me: 'Doe mij maar Will Tura'."

Shoppen

Toch maakt de organisator zich sterk dat Hotel Ideal de problemen in de buurt niet wil wegmoffelen achter roos behangpapier. De installatie van beslapen bedden in de etalage van het Designcenter maakt diverse reacties los. "Komen hier illegalen? Zoeken jullie nog werkvolk? Is dit een echt hotel?"

"Die dialoog, daar is het ons om te doen", zegt Verstappen. "Dan merk je dat cultuur in een klein hoekje kan zitten. Als de voorstellingen druk bijgewoond worden, is dat mooi meegenomen, maar je kan ook gewoon even langslopen om te shoppen. Te shoppen in cultuur. Kan je meteen meerijden met de koterbus of ervaren hoe de lachmachine werkt."

Hotel Ideal van 1 tot en met 10 augustus in de driehoek Offerande-, Dambrugge- en Lange Beeldekensstraat. Tickets in Designcenter, Dambruggestraat 25, Antwerpen.