Van inkomsten beroofde muntenraper Trevi-fontein snijdt zichzelf in buik

Roberto Cercelletta, een man die de afgelopen twintig jaar in zijn levensonderhoud heeft voorzien met het rapen van de munten die toeristen in de Trevi-fontein in Rome plegen te werpen, heeft zich woensdag met een scheermes enkele - oppervlakkige - sneden in de buik toegebracht uit protest tegen het besluit van de gemeente hem en twee anderen deze verdiensten af te nemen. Cercelletta, die de fontein in was gelopen, schold de gemeentelijke autoriteiten uit voor hij door de politie kon worden overgehaald uit het water te komen.

AP Ned

Cercelletta en zijn twee vrienden vertrouwden de krant Corriere della Sera vorige week toe dat zij op goede dagen wel 600 euro uit de fontein haalden. Dat schoot de autoriteiten in het verkeerde keelgat en toen de muntenrapers maandag op weg gingen naar de fontein zagen zij zich de weg versperd door agenten met bezems, scheppen en emmers.

Cercelletta had eerder woensdag al aangekondigd dat hij "zich iets zou aandoen". Hij vertelde toen dat hij en de twee andere mannen, die net als hij werkloos zijn, dinsdag vergeefs hadden geprobeerd bij de gemeente een baan te krijgen. In 1994 bepaalde het Italiaanse hooggerechtshof overigens dat het opvissen van munten uit de fontein niet in strijd is met de wet.