Zeldzaam muntstuk brengt 7,6 miljoen dollar op

Een uiterst zeldzame Amerikaanse munt heeft dinsdag op een veiling bij Sotheby's in New York 7,59 miljoen dollar (7,72 miljoen euro) opgebracht. Volgens de Amerikaanse munt is nooit eerder zoveel geld betaald voor een muntstuk.

AP Ned

BR>

Het gaat dan ook om een Double Eagle uit 1933, waarvan er vermoedelijk nog maar drie bestaan. Double Eagles werden voor het eerst in 1850 geslagen, met een waarde van twintig dollar. De Double Eagles met het muntjaar 1933 zijn echter nooit in omloop gebracht omdat de toenmalige president Franklin Roosevelt kort nadat de muntstukken waren geslagen besloot de goudstandaard niet langer te handhaven.

Alle Double Eagles uit 1933 werden daarop omgesmolten, op vermoedelijk niet meer dan drie na. Twee exemplaren kwamen terecht in het historische Smithsonian Institute, het derde - het muntstuk dat dinsdag onder de hamer kwam - werd uit de US Mint gesmokkeld en belandde in de collectie van het laatste gekroonde hoofd van Egypte, koning Farouk.

Vervolgens verdween het muntstuk uit het zicht, om pas enkele jaren geleden weer op te duiken, toen een Britse munthandelaar de Double Eagle in het geheim te koop aanbood. De handelaar wist echter niet dat de kopers die zich bij hem in het peperdure New-Yorkse hotel Waldorf Astoria hadden gemeld, undercoveragenten van de Amerikaanse recherche waren. Er volgde een rechtszaak, die vorig jaar eindigde in een schikking waarvan de uitkomst was dat de Amerikaanse munt de Double Eagle mocht verkopen en dat de opbrengst aan de Amerikaanse schatkist zou toekomen.

Het grootste deel van de 7,59 miljoen dollar die de munt heeft opgebracht, zal worden gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld en de strijd tegen het terrorisme, zei Henrietta Holsman Fore, de directeur van de Amerikaanse munt. De identiteit van de koper is niet bekend.