Solvay optimistisch voor 2002

De Belgische chemie- en farmagroep Solvay heeft tijdens de eerste jaarhelft een bedrijfswinst van 379 miljoen euro geboekt. Dat is 22 procent meer dan in het eerste semester van vorig jaar. Netto blijft daar 240 miljoen euro van over. De omzet daalde nochtans met 9 procent, tot 4,05 miljard euro.

Belga

Gedelegeerd bestuurder van Solvay, Aloïs Michielsen, stelde woensdag de veranderende consolidatiekring verantwoordelijk voor de grotere winstgevendheid. Zo is de Italiaanse fluorproducent Ausimont, de grootste overname in de geschiedenis van Solvay, dit semester voor het eerst opgenomen in de jaarrekeningen van Solvay.

Per divisie valt vooral de achteruitgang van de chemie-afdeling op. Die verliest aan belang ten gunste van de andere divisies (farmacie, kunststoffen en kunststofverwerking). De verkoop daalde er met 5 procent, het bedrijfsresultaat zakte zelfs met een kwart tot 123 miljoen euro. Volgens Michielsen zijn de dalende prijzen van caustische soda hiervoor verantwoordelijk.

Alle andere divisies zagen hun bedrijfswinst toenemen: de farmaciedivisie (+63 pct) tot 96 miljoen euro, de kunststofafdeling verdubbelde haar winst tot 11 miljoen euro en de kunststofverwerking kwam op 49 miljoen euro. Voor het totale boekjaar verwacht Solvay dat de winst met twee cijfers ('double digit') zal groeien. "Ik kan niet preciezer zijn, gezien het grote aantal onzekerheden in de markt, zoals de dollarkoers en de evolutie van de financiële markten", aldus Michielsen.