Wall Street vecht tegen nieuwe neergang

De effectenbeurs van New York heeft zich dinsdag ondanks slechte cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en een sluimerende crisis in Zuid-Amerika staande kunnen houden. De Dow-Jonesindex verloor weliswaar 31,85 punten (0,4 procent) op 8680,03, maar wist zich aan het eind van de handel wel omhoog te vechten. De Nasdaq-index steeg met 8,94 punten (0,7 procent) tot 1344,19 punten.

Belga

BR>

Wall Street had het vooral bij de opening van de handel zwaar. Het zelfbewuste optreden van de beurs op maandag, toen zowel de Dow als de Nasdag meer dan 5 procent stegen, kreeg geen vervolg toen bleek dat de Amerikaanse bevolking minder vertrouwen in hun economie hebben dan deskundigen verwachtten.

Het consumentenvertrouwen belandde op het laagste niveau sinds februari, vooral door zorgen over de beurskoersen en de futloze arbeidsmarkt. Dit werkte door in New York. Beleggers raakten plotseling weer gedeprimeerd en werden ook nog eens geconfronteerd met problemen in de financiële sector in Uruguay en Brazilië.

Pas gaandeweg de handel verbeterde de stemming en werd voorzichtig de koopjesjacht van maandag hervat. Het bleef volgens handelaren echter een handel op kousenvoeten. Hewlett-Packard was van de Dow-fondsen het meest in trek met een stijging van 6,8 procent. General Electric was het meest verhandelde aandeel en ging 3,8 procent omhoog.

Technologieaandelen profiteerden het meest van een nieuwe zoektocht naar goedkope aandelen. Zo kon Computer Associates 12 procent aan koerswinst bijschrijven en Juniper Networks 10 procent. Ook Lucent, Unisys en 3Com gingen hard omhoog.