IBM koopt adviestak PwC

Het Amerikaanse computerconcern IBM neemt voor 3,5 miljard dollar de adviestak over van het accountancyconcern PricewaterhouseCoopers (PwC). Dit hebben beide partijen dinsdag bekendgemaakt na sluiting van de beurs in New York. IBM, 's werelds grootste IT-onderneming, betaalt in aandelen en contanten.

Belga

BR>

Door de overname is een beursgang van PwC Consulting van de baan. PwC wilde met een beursgang zijn activiteiten in de accountancy en advisering duidelijk scheiden om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Accountancyconcerns staan onder een steeds grotere druk om dit te doen, zeker na de boekhoudschandalen bij Enron en WorldCom. PwC Consulting betekent voor IBM een verdere versterking van zijn dienstentak.

Het concern uit Armonk haalt al meer dan eenderde van zijn omzet uit deze winstgevende activiteit. IBM wil nu zijn IT-expertise koppelen met de zakelijke kennis van de PwC-consultants. PwC Consulting verwacht dit jaar met circa 30.000 werknemers een omzet van 4,9 miljard dollar. IBM behaalde in 2001 met dienstverlening een omzet van 35 miljard dollar. Bij IBM Global Services werken 150.000 mensen.