Israëli's en Palestijnen beiden verantwoordelijk voor Jenin

Print
Zowel de Israëli's als de Palestijnen zelf zijn verantwoordelijk voor het geweld dat in april in een Palestijns vluchtelingenkamp in Jenin plaatsvond. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, dat donderdag in New York is voorgesteld. Na een oproep van de Arabische landen aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan onderzocht de volkerenorganisatie wat er zich vier maanden geleden in Jenin heeft afgespeeld.
De VN treden de beschuldigingen van de Palestijnen aan het adres van Israël, als zou er in het vluchtelingenkamp een massaslachting hebben plaatsgevonden, niet bij. De Palestijnen beweerden dat 500 burgers gedood werden tijdens de tiendaagse bezetting van het kamp. In het rapport staat wel dat de Israëlische militairen te laat hulp hebben verstrekt aan de gewonden en de hulpdiensten vaak verhinderden tot bij de slachtoffers te komen.

De VN-experten stellen in het rapport dat 52 Palestijnen, onder hen iets meer dan de helft burgers, bij de gevechten in Jenin zijn gedood. Ook zijn 23 Israëlische soldaten gesneuveld. Tussen 1 maart en 7 mei zijn er volgens de VN 497 Palestijnen gedood bij de bezetting van Palestijnse autonome steden door het Israëlische leger.

Het onderzoek naar de gebeurtenissen in Jenin nam ongeveer drie maanden in beslag. Het rapport dat donderdag is vrijgegeven, is samengesteld aan de hand van informatie van VN-experten, Palestijnse getuigenissen, hulporganisaties en buitenlandse ministeries. De Israëlische en Palestijnse autoriteiten kregen woensdag reeds een kopie van het document.
Nu in het nieuws