VN-rapport: geen massaslachting in Jenin

Print
Een langverwacht VN-rapport over het optreden van het Israëlische leger in zijn invasie van Palestijnse steden op de Westoever ontkracht beschuldigingen dat het leger in het vluchtelingenkamp bij Jenin een massaslachting zou hebben aangericht. Wel hebben zowel het leger als de militante Palestijnen burgers in gevaar gebracht, zeggen de Verenigde Naties.
BR>
Het leger wordt ervan beschuldigd hulp en medische verzorging voor de bewoners van het kamp lang te hebben tegengehouden. De radicale Palestijnse organisaties hebben het internationale recht geschonden door strijders en wapentuig midden in een woonwijk te plaatsen, luidt de conclusie in het rapport.

Israël lanceerde zijn offensief op 29 maart, na een zelfmoordaanslag waarbij 29 Israëliërs waren omgekomen. De zwaarste gevechten braken uit in het kamp bij Jenin en Palestijnen beschuldigden de Israëliërs ervan wel 500 mensen te hebben gedood. Op 19 april gaf Israël toestemming voor een onderzoek door een VN-team. Toen de samenstelling en het mandaat van het team bekend werden, kwam Israël daar echter op terug en uiteindelijk werd het hele onderzoek afgeblazen. De Algemene Vergadering van de VN droeg secretaris-generaal Kofi Annan toen op zelf een rapport samen te stellen. Dat zou niet alleen betrekking moeten hebben op Jenin, maar op de hele Israëlische invasie.

Volgens diplomaten die voorinzage hebben gehad in het rapport, dat later donderdag wordt uitgebracht, zijn bij Operatie Verdedigingsschild tussen 1 maart en begin mei 497 Palestijnen gedood, bijna dubbel zoveel als de 262 die de Rode Halve Maan heeft geteld. Maar het dodental in Jenin is per 18 april op 52 gesteld, van wie de helft mogelijk burgers zijn geweest. Voor de beweerde 500 Palestijnse doden zijn geen aanwijzingen gevonden. Israël verloor 23 soldaten in Jenin.

De informatie waaruit het rapport is samengesteld komt uit velerlei bron, waaronder VN-functionarissen en -lidstaten, Palestijnen, hulporganisaties en openbare documenten. Annan heeft ook Israël om informatie gevraagd, maar daar is volgens VN-functionarissen niet op gereageerd.
Nu in het nieuws