Twee journalisten in Belgische ambassade in Kinshasa gearresteerd

Print
Twee Congolese journalisten zijn woensdag gearresteerd binnen de ommuring van de Belgische ambassade in Kinshasa. Dat meldt het onafhankelijke Congolese persagentschap APA woensdagavond aan Belga. De arrestatie gebeurde door vier gerechtelijke inspecteurs in burger.
BR>
De voorzitter van de oppositiepartij FONUS had een klacht ingediend tegen één van beide journalisten, na de publicatie van een artikel over hem.

De journalisten zijn de directeur van het satirische blad 'Pot-Pourri', Achille Ekele en de redactiedirecteur Damien Baïta, zo zegt de organisatie Journaliste en Danger (JED) aan APA.

Ekele was eerst over een muur gekropen om de Belgische ambassade te bereiken. Aan de binnenzijde van de ommuring, maar buiten het gebouw zelf van de ambassade, kwam het tot een schermutseling met agenten van de nationale Congolese politie die daar op wacht stonden. Bij die schermutseling raakte Ekele gewond aan de linker hand en in de borststreek. Vervolgens kwamen de vier inspecteurs, die ongewapend waren, hem arresteren.

Over de arrestatie van Damien Baïta zijn geen gegevens bekend. Nog steeds volgens JED werd hij opnieuw losgelaten. Ekele wordt naar verluidt "geboeid vastgehouden in de gevangenis" als gevolg van de klacht die de voorzitter van de oppositiepartij FONUS (Forces novatrices pour l'union et la solidarité), Joseph Olenghankoy tegen hem heeft ingedien.

'Pot-Pourri' heeft een artikel gepubliceerd over corruptie waarin Olenghankoy in opspraak werd gebracht.
Nu in het nieuws