Belgische honden krijgen "paspoort" in 2003

Tegen 1 september 2003 zouden honden in België een 'hondenpaspoort' krijgen. Dat moet de opvolging en de opspoorbaarheid van honden verbeteren. Het paspoort, één voor elk dier, vermeldt het nummer van de tatoeëring of elektronische chip, en de voorgeschiedenis van ziektes en inentingen.

Belga

De identiteitskaart is een "verbeterde versie van de huidige vaccinatiekaart". Er bestaat al een model, maar het is nog wachten tot 2003 eer het in werking treedt, benadrukt dokter Van Tilburgh, inspecteur bij de Veterinaire Diensten.

Sinds 1 september 1998 krijgen alle pups een tatoeage of een elektronische chip ingeplant. Dankzij dit systeem kan elke hond geïdentificeerd, en zijn baasje teruggevonden worden. Die kreeg tot nu toe bij de aankoop van het dier een vaccinatiekaart. In de toekomst zou de dierenarts die de tatoeage of chip aanbrengt, het paspoort afleveren.

"Inzake identificatie zit België, samen met Denemarken, aan de kop van het Europese peloton. Als het paspoort een succes wordt, kunnen we voorstellen het uit te breiden tot alle landen van de Europese Unie. Dat zou ons bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden de verplaatsingen na te gaan van honden die afkomstig zijn uit gebieden waar hondsdolheid nog niet uitgeroeid is, aldus Van Tilburgh.

"Voor het zover is moet er eerst een hamonisering uitgewerkt worden, vertelt Monami, voorzitter van de BVIRH. In België hebben we alle Interpolitiezones uitgerust met materieel dat de chips kan lezen. We hebben voorts onze gegevensbank - die meer dan 800.000 geregistreerde honden bevat op de 1,2 miljoen in België - beschikbaar gesteld op het Internet. Dankzij de website www.europetnet.com kan elkeen die het identificatienummer heeft van een Belgische hond de coördinaten van de eigenaar terugvinden".

"Dat is jammer genoeg nog niet het geval voor de honden van de andere Europese landen. Wettelijke bezwaren, of soms gewoon een gebrek aan echte wil, zorgen dat landen, zoals Frankrijk of Italie, geen gegevens verzamelen of hun gegevens niet toegankelijk maken.

Nu in het nieuws