Vissensterfte door zuurstofgebrek in Dender

Print
In Dendermonde zijn donderdagochtend omstreeks 8.30 uur aan de Nieuwe Tijsluis, ter hoogte van de samenvloeiing van Dender en Schelde, een groot aantal dode vissen komen bovendrijven. Dat heeft de politie van Dendermonde gemeld.
Volgens de eerste vaststellingen zou de vissensterfte het gevolg zijn van een gebrek aan zuurstof in het water. Door de droogte van de vorige dagen en de overvloedige regen die daarop gevolgd is, is heel wat slib in de rioleringen terecht gekomen, en door het regenwater in de rivier gespoeld. Daardoor is het zuurstofgehalte in het rivierwater snel gedaald.

Bij de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin meldt men dat het zuurstoftekort zeer waarschijnlijk niet aan haar installaties te wijten is. Een mogelijkheid is de historische vervuiling van de waterlopen, zegt Aquafin. "Er ligt heel wat afvalmateriaal bezonken op de bodems van de waterlopen. Als daar dan een grote hoeveelheid slib of zelfs water in terechtkomt, kan het gebeuren dat die materialen opgewoeld worden, en zo de zuurstof uit het water zuigen".
Nu in het nieuws