Toeristen gestrand in 2001: parket maakt eindvordering

Eén jaar nadat duizenden toeristen strandden op Belgische en Turkse luchthavens omdat ze waardeloze vliegtickets hadden gekocht van het reisbureau EFC, is het strafdossier lastens de zaakvoerder Ercan Ilbay van EFC afgerond en naar het parket gestuurd. Die maakt nu een eindvordering op. De duizenden gedupeerden zijn intussen nog steeds niet vergoed.

Belga

De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm heeft de twee dossiers lastens Ilbay, voor het gerechtelijk reces is ingegaan, afgerond en naar de financiële sectie van het parket van Brussel gestuurd. Die zal Ilbay vermoedelijk in het najaar voor de raadkamer brengen. De raadkamer zal beslissen of Ilbay voor de strafrechter moet verschijnen.

De onderzoeksrechter stelde de man destijds al in verdenking wegens inbreuken op de faillissementswetgeving en overtredingen tegen de wetgeving betreffende reisbureaus. In het andere onderzoek dat begin 2001 al tegen Ilbay werd opgestart, werd hij enige tijd aangehouden op verdenking van heling, witwaspraktijken, schriftvervalsing en bendevorming.

De vennootschap achter EFC, European Flight Center, is intussen failliet verklaard, maar de vereffening is nog steeds niet voltooid.