Meisje lag een week in coma na tekenbeet

Een tekenbeet is de negenjarige Melissa Vandenplas uit Hulshout bijna fataal geworden. Het meisje lag een week lang in een lichte coma en kreeg verlammingsverschijnselen. Maar na een intensieve behandeling van drie weken, mag ze vrijdag het ziekenhuis weer verlaten. Wanneer Melissa de tekenbeet heeft opgelopen, weet niemand. «We hebben de teek nooit gezien», vertelt haar moeder Nadine Vanpelt. «Op een zondag, ruim drie weken geleden, werd ze plots ziek. Ze kreeg hevige hoofdpijn en moest veel braken. Ze raakte helemaal in de war.»

BR>

De dokter van wacht verwees het meisje meteen naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Ze belandde er op de afdeling intensieve verzorging. «Uit een onderzoek bleek dat het om de ziekte van Lyme ging. Die heeft Melissa door de tekenbeet opgelopen. We dachten echt dat we Melissa kwijt waren. Zo erg was het.»

Nadine Vanpelt weet niet waar Melissa de beet opliep. «Het kan drie maanden duren voor de ziekte uitbreekt. Mogelijk is ze gebeten op een braakliggend stuk grond naast ons huis. We hadden er niets van gemerkt.»

Elk jaar worden in België ongeveer 1.400 mensen door een teek gebeten. Hooguit 1 tot 2% van die mensen wordt er ook ziek van.