Zondvloed na de hitte

Vlaams-Brabant, de Antwerpse Kempen, Limburg en een deel van Oost-Vlaanderen werden dinsdagavond getroffen door zware onweders. Ook elders in het land viel de regen plots met bakken uit de lucht.

BR>In Asse, Halle, Londerzeel en Opwijk kreeg de brandweer tientallen oproepen voor ondergelopen straten en kelders en blikseminslagen.

Tussen 17u en 18u brak een onweersbui van jewelste los boven de hoofdstad. Het verkeer liep in de soep omdat de verkeerslichten op een paar belangrijke kruispunten uitvielen. Heel wat straten stonden in minder dan geen tijd onder water. De hulpdiensten wisten niet waar ze moesten beginnen. Straten afsluiten voor het verkeer, omgevallen bomen weghalen en vooral de waterpompen inzetten... de oproepen stroomden binnen.

In Lembeek bij Halle moest de brandweer de hulp inroepen van de civiele bescherming. In Opwijk moest op ruim 30 plaatsen in de wijk Nijverseel water worden weggepompt.

In het nabijgelegen Lebbeke werden vooral de Brusselsesteenweg en de Lange Minnestraat getroffen. In beide straten liepen tal van woningen en kelders onder water. De lichtsignalisatie op het kruispunt Brusselsesteenweg-Lange Minnestraat viel uit. Het aantal vooraf gevulde zandzakjes was ontoereikend om alle ondergelopen en bedreigde woningen te beschermen. Met man en macht werden later op de avond zandzakjes gevuld.

In het Kempense Balen-Wezel zag het om 17.30u pikdonker. Luttele minuten later kletterde de hagel naar beneden. Alles zag wit. Onmiddellijk daarna volgde een wolkbreuk. Binnen de kortste keren stond de Bankei, zijstraten inbegrepen, onder water.

Na Balen-Wezel was het de beurt aan Arendonk. Daar startte de wolkbreuk om 19u. Het bleef twee uur onafgebroken regenen. De nieuwe rioleringen konden het water niet verwerken. De schade viel echter mee. Door de regen geraakte een brandweerwagen in de problemen. Een tankwagen reed van de baan en moest worden getakeld.