VN: Australisch asielbeleid is onmenselijk

Het Australische beleid om alle asielzoekers op te sluiten is in strijd met internationale verdragen. De toestand in Woomera, het meest beruchte detentiecentrum, is "onmenselijk en mensonterend". Dat concludeert VN-gezant Prafullachandra Natwarlal Bhagwati in een woensdag gepubliceerd rapport.

AP Ned

In Australië worden alle asielzoekers, ook kinderen, opgesloten in speciale detentiecentra. Ze komen pas vrij als hun asielaanvraag is afgehandeld. Dat kan drie jaar duren.

Het rapport is het resultaat van een bezoek van een VN-commissie aan Australië. De commissie bezocht onder meer Woomera, waar herhaaldelijk rellen zijn uitgebroken uit protest tegen de slechte leefomstandigheden. Ook hebben asielzoekers hun mond dichtgenaaid en zelfmoordpogingen gedaan. De VN-gezant was "nogal verontrust" over wat hij in Woomera heeft gezien. "Een menselijker aanpak zou zeker wenselijk zijn", aldus de gezant.

Australië heeft laten weten dat het zijn beleid niet zal aanpassen. Het rapport is volgens Australië emotioneel en subjectief. Australië wijst erop dat het de asielzoekers in de detentiecentra altijd vrij staat terug te keren naar hun eigen land.