Jörg Haider wil niet deelnemen aan campagne FPö

Jörg Haider van de Oostenrijkse extreem-rechtse FPö gaat niet deelnemen aan de campagne van zijn partij voor de parlementsverkiezingen van 2003. De voormalige leider van de Vrijheidspartij zegt in het magazine News, dat donderdag verschijnt, dat hij zich niet meer kan vinden in de richting die de partij uitgaat.

Belga

In het interview zegt Haider dat hij de huidige FPö-voorzitster, Susanne Riess-Passer, in juni van dit jaar tevergeefs heeft gevraagd om in de aanloop naar de verkiezingen het voorzitterschap van de partij weer op zich te mogen nemen. De voorzitster en tevens vice-kanselier van Oostenrijk wees Haiders verzoek van de hand. De huidige legislatuur van het parlement eindigt in het najaar van 2003.

"Ik ben de loodgieter van de FPö niet, die slechts nodig is als er problemen zijn en weg moet blijven wanneer alles goed gaat", aldus Jörg Haider. In het artikel uit hij ook zijn ontevredenheid over de ministers van de FPö in de regering. "Niemand van hen geeft echt om de kern van ons partijprogramma", aldus de premier van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië.

Eerder deze week hadden Haider en Riess-Passer een meningsverschil over de relaties van de FPö met het Vlaams Blok. Haider zei dat de partijprogramma's van de Oostenrijkse en Belgische partij op grote vlakken gelijk zijn. Riess-Passer stelde geen enkele overeenkomst tussen haar partij en het Vlaams Blok te zien.