Bomaanslag universiteit Jeruzalem

Een bomaanslag op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft woensdag zeven mensen het leven gekost. Van de meer dan 70 gewonden verkeert een aantal in levensgevaar. Onder de zeven doden zijn drie Amerikanen: twee vrouwen en een man.

Belga

De explosie deed zich rond lunchtijd voor in de volle Frank Sinatra-kantine van de universiteit, die vlakbij de grens van het westelijke en het van oudsher Arabische oostelijke deel van Jeruzalem ligt. Hoewel er momenteel vanwege de zomervakantie geen colleges worden gegeven, zijn er nog wel studenten op de universiteit aanwezig voor tentamens. De meeste studenten zijn joods, maar er studeren ook veel Arabieren aan de universiteit.

De dader was er ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen in geslaagd voorbij de bewaking te geraken en de eetzaal binnen te gaan. De schade in het gebouw is groot. Tientallen ambulances reden af en aan om de slachtoffers af te voeren naar ziekenhuizen.

"Ik was in de cafetaria, nam wat ik wilde en ging weer naar buiten. Na ongeveer vijftig meter hoorde ik een luide explosie. Binnen was het stikdonker en daarna stil. Overal lagen mensen op de grond", aldus een studente. De universiteit ligt vlakbij de grens met de Westelijke Jordaanoever, niet ver van enkele Palestijnse dorpen.

De aanslag vond plaats ondanks de verhoogde staat van waakzaamheid van de Israëlische veiligheidsdiensten. Het is al de tweede aanslag in twee dagen tijd. Dinsdag raakten zeker zeven mensen gewond bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem, waarbij de 17-jarige Palestijnse dader om het leven kwam. Dat was de eerste zelfmoordaanslag sinds zes weken.

De gewapende vleugel van de Hamasbeweging, Izz a-Din al-Qassam, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in de cafetaria opgeëist. In een verklaring zei de organisatie dat de aanslag een wraakactie is voor een Israëlische actie in de Gaza-strook, waarbij de leider van Izz a-Din al-Qassam, Salah Shehada, en veertien omstanders werden gedood.