Israël maakt bevroren tegoeden over aan Palestijnen

Israël heeft aan de Palestijnse Autoriteit een eerste deel overgemaakt van een bedrag van 14,7 miljoen dollar aan ingehouden belastinggelden. Dat heeft de Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayad, woensdag gezegd. Volgens Fayed heeft Israël geen voorwaarden verbonden aan de transactie. Fayad zei in een verklaring dat de Palestijnse Autoriteit alle voorwaarden die Israël aan het gebruik van het geld wil verbinden verwerpt.

Belga

Eerder zei een Israëlische regeringsfunctionaris dat Fayed weigerde het bedrag te accepteren, omdat hij het niet eens zou zijn met de voorwaarden die de joodse staat aan de overdracht van het geld zou verbinden. Volgens de zegsman wilde Fayad geen garanties geven dat het geld niet wordt gebruikt voor de financiering van Palestijnse veiligheidsdiensten en niet verdwijnt in de zakken van Palestijnse functionarissen.

Israëlische functionarissen en de Palestijnen werkten al enige tijd aan de overdracht van het geld. Het bedrag van 14,7 miljoen dollar maakt deel uit van de in totaal ongeveer 430 miljoen dollar aan belastinginkomsten van de Palestijnse Autoriteit die Israël sinds het begin van de Palestijnse opstand in september 2000 heeft bevroren.