Vanhecke : geen akkoord over gemeenschappelijke lijsten

Vlaams Blok-voorzitter Frank Vanhecke bevestigde zaterdag in een persmededeling dat zijn partij donderdag en vrijdag deelnam aan een tweedaagse met de Europese zusterpartijen FPö en Lega Nord in het Oostenrijkse Karinthië. Er is geen akkoord over gemeenschappelijke lijsten bij de Europese verkiezingen van 2004, wel werd bekeken in hoeverre een nauwere samenwerking na de stembusgang mogelijk is, zo luidt het.

Belga

BR>

Tijdens de tweedaagse werd van gedachten gewisseld over strategie en programma van rechtse en nationale partijen en bewegingen in verschillende Europese landen, luidt het in de mededeling. Er werd onder meer gewezen op "het grote gevaar van het vrije verkeer van personen met die landen waarbij zowel voor een nieuwe criminaliteitsgolf als voor een totaal onhoudbare immigratiestroom wordt gewaarschuwd." Daarmee wordt bedoeld de uitbreiding van de Unie met een aantal Oost-Europese landen.

Donderdag hadden Vanhecke en Vlaams fractievoorzitter Filip Dewinter een gesprek met Jörg Haider van de FPö. Volgens het Duitse persagentschap DPA waren tijdens de tweedaagse zowat vijftig vertegenwoordigers van Europese rechtse partijen aanwezig, met onder meer het Vlaams Blok, het Italiaanse Lega Nord, de Oostenrijkse FPö en rechtse partijen uit Scandinavië.

Haider wilde niet bevestigen dat gesproken werd over een gemeenschappelijke lijst bij de Europese stembusgang in 2004. Als de Europese autoriteiten daarvan op de hoogte zijn, dan zouden ze dat via het kiessysteem kunnen afblokken, zei Haider. Hij heeft evenmin beslist of hij zelf op zo'n lijst zou staan.

Mario Borghezio, Europees parlementslid voor Lega Nord, zei dat gesproken is over nauwere samenwerking tussen Lega Nord, FPö en Vlaams Blok in het Europees parlement. Andere thema's waren de strijd tegen een "Europese superstaat" en de uitbreiding van de Unie naar het oosten. In oktober is alvast een nieuwe ontmoeting gepland, zo weet Vanhecke.