Boeing wil zwaartekracht tarten

Onderzoekers van vliegtuigfabrikant Boeing verdiepen zich in de ideeën van een omstreden Russisch wetenschapsman die zegt dat het effect van zwaartekracht kleiner kan worden gemaakt. Zij onderzoeken een experiment van Jevgeni Podkletnov, die zegt dat hij een constructie heeft bedacht om voorwerpen af te schermen van de aantrekkingskracht van de aarde.

Belga

Veel wetenschappers vinden hun Russische collega een soort charlatan. Maar Boeing neemt hem serieus, meldde de Britse omroep BBC. Het bedrijf heeft inzage gehad in documenten waarop het gerenommeerde defensietijdschrift Jane's Defence Weekly de hand heeft weten te leggen.

Uit die documentatie blijkt dat de vliegtuigfabrikant het onderzoek naar de bevindingen van Podkletnov heeft ondergebracht bij de supergeheime afdeling Phantom Works in Seattle, die projecten behandelt die niet bekend mogen worden. De directeur van Phantom Works, George Milner, heeft tegen Jane's gezegd dat de wetenschappelijke ontdekking van Podkletnov lijkt te kloppen.

Podkletnov zegt dat hij er tijdens een experiment in 1992 op de universiteit van het Finse Tampere in geslaagd is, het effect van de zwaartekracht te verminderen. Hij zei daar te hebben bevestigd dat voorwerpen gewicht verliezen als zij boven een supergeleidende keramische plaat worden gehouden die ronddraait boven krachtige elektromagneten. De vermindering van de zwaartekracht is gering, circa 2 procent, maar dat kan voor de luchtvaart al een enorme besparing betekenen aan brandstofkosten.

Niet alleen Boeing houdt zich bezig met de theorie van Podkletnov, ook de defensiepoot van het Britse BAe Systems en het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA kijken of zij het experiment van de Rus kunnen herhalen en of zij er hun voordeel mee zouden kunnen doen, aldus de BBC.