Zwaardere dames die de pil nemen sneller ongewenst zwanger

Zwaarlijvige dames die de pil nemen, lopen 60 procent meer risico op ongewenste zwangerschap. Bij gebruik van laag gedoseerde combinatiepillen is dit risico nog hoger. Dat leert een Amerikaans onderzoek bij 750 vrouwen die ondanks de pil ongewenst zwanger werden. Het vakblad Obstetrics & Gynecology publiceerde de resultaten recent. Ze staan ook te lezen in UZ Gezondheidsbrief.

Belga

De vrouwen werden verdeeld in 4 gewichtsgroepen. De zwaarste vrouwen (meer dan 70,5 kilo) liepen 1,6 keer meer kans op ongewenste zwangerschap dan de lichtste (minder dan 56,5 kilo). Dit risico steeg tot 2,6 bij gebruik van een licht gedoseerde combinatiepil en tot 4,4 bij zeer licht gedoseerde pillen. Bij hooggedoseerde pillen was er geen groter risico op ongewenste zwangerschap. Het risico bleek globaal gezien ook hoger bij vrouwen met een hogere Body Mass Index, de maatstaf voor zwaarlijvigheid.

In hun conclusies pleiten de onderzoekers er voor bij de keuze van de pil rekening te houden met het lichaamsgewicht. Er is nog geen duidelijke verklaring waarom het risico op een ongewenste zwangerschap groter is voor zwaardere vrouwen. Het is wel weinig waarschijnlijk dat deze vaker hun pil zouden vergeten dan anderen.