Nederzetting piramidebouwers ontdekt in Gizeh

Amerikaanse archeologen hebben bij de Sfinx in Gizeh een 4.500 jaar oud kantoorgebouw van de piramidebouwers opgegraven, het oudste dat tot nog toe is gevonden. Het gebouw, dat ook een graanopslagplaats en een bakkerij omvat, bevindt zich ten zuidoosten van de Sfinx.

AP Ned

Het maakt deel uit van een groot complex waar de migrantarbeiders waren ondergebracht die bouwden aan de piramide van farao Chefren, de zoon van Cheops, zei minister van cultuur Faruk Hosni. De leider van de opgraving, Mark Lehner van de universiteit van Harvard, zei dat maar 25 meter van de achterkant van het gebouw is uitgegraven. De rest bevindt zich onder een in 1948 aangelegd sportcomplex.

In het midden van het gebouw bevindt zich de graanopslag - stenen silo's rond een rechthoekige binnenplaats. De archeologen vonden er koperen potten en pannen, pottenbakkerijen, ovens en een verzameling van 250 zegels met de namen Chefren en Mycerinus. In de gangen er omheen ontdekten zij werkplaatsen voor het vervaardigen van koperen instrumenten, linnen en zegels. Ook werd een ruimte voor het zouten van vis gevonden en een oude weg die het complex verbond met de piramides.

Zahi Hawass, het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, schatte het aantal arbeiders dat in het complex gehuisvest is geweest op een kleine 20.000.