Bertelsmann ontslaat directeur Middelhoff

Bertelsmann AG, het derde mediaconcern ter wereld, heeft zondag gemeld dat directeur Thomas Middelhoff vervangen zal worden omdat hij met de aandeelhouders overhoop ligt over de te voeren strategie.

AP Ned

BR>

Bertelsmann, eigenaar van onder andere de zender RTL en grote CD-labels, heeft zondag meteen bedrijfsveteraan Gunter Thielen als opvolger benoemd. De 59-jarige Thielen stond aan het hoofd van de afdeling Arvato voor mediadiensten en van de Bertelsmannstichting, waarin de bedrijfseigenaars, de familie Mohn, hun aandelen hebben ondergebracht.

De 49-jarige Middelhoff maakte een snelle carrière binnen het bedrijf en werd in 1998 directeur. Hij vestigde de naam van de onderneming wereldwijd door aankopen van een meerderheid in RTL en de Amerikaanse uitgever Random House. De muziekpoot van het bedrijf, Bertelsmann Music Group (BMG), wist hij niet winstgevend te maken en BMG werd geconfronteerd met juridische obstakels. Mededingingsautoriteiten gingen niet akkoord met de fusie van BMG met EMI en het Amerikaanse Zomba Music maakte in juni gebruik van een optie om 75 procent van het bedrijf aan BMG te verkopen, dat echter geen geld heeft voor de drie miljard dollar die voor de resterende aandelen van de muziekuitgever betaald moeten worden.

Middelhoff, die de omstreden muziekruilbeurs Napster opkocht, slaagde er wel in de grote internetverliezen die concurrenten als Vivendi en AOL Time Warner teisterden te vermijden. Bertelsmann verkocht twee jaar geleden het aandeel van 50 procent in AOL Europe terug aan AOL en deed ook de verlieslijdende betaaltelevisie van de hand.