Madrid verbiedt alcoholconsumptie in straten en pleinen

In Madrid is het voortaan verboden alcohol te drinken in straten en op pleinen. Daar zorgt een regionale wet voor, die maandag van kracht is geworden. Het is vooral de bedoeling om de alcoholconsumptie van de Madrileense jongeren aan banden te leggen.

Belga

De autoriteiten willen met de wet paal en perk stellen aan de nachtelijke straatfeestjes of 'botellons', waarbij in de weekends duizenden jongeren de pleinen en parken van de Spaanje hoofdstad in openbare cafés veranderen. De wet geldt niet voor terrassen en bij feestdagen.

Geschat wordt dat 78 procent van de Madrilenen tussen 14 jaar en 18 jaar regelmatig drinkt. Heel wat inwoners van de hoofdstad klagen over de lawaai-overlast en het afval die de jonge drinkers veroorzaken.

Ook de verkoop van alcohol wordt strenger gereglementeerd. De nieuwe drankwet verbiedt de verkoop van alcohol in benzinestations. Wie alcohol verkoopt aan minderjarigen, kan rekenen op zware boetes.

Het fenomeen van de 'botellon' ontstond in de jaren tachtig. Jongeren die bij gebrek aan geld niet in cafés konden, kochten dan maar goedkope alcohol in de supermarkt en begonnen een feestje op straat. De voorbije jaren kende de 'botellon', van het Spaanse botella of fles, een echte opmars.