Euro weerstaat eerste vakantie geruisloos

De introductie van de Europese eenheidsmunt blijft een succes, ook na zeven maanden. Deze zomervakantie werd aangekondigd als een belangrijke periode, waarbij miljoenen Europeanen voor het eerst de voordelen zouden kunnen beleven. In praktijk blijkt dat niemand nog stilstaat bij de euro.

Belga

Noch bij de centrale banken, noch bij de commerciële banken kijkt men momenteel aandachtig naar de gevolgen van de euro. Niemand merkt dan ook grote effecten van de invoering. Zo bestaan geen gegevens over het verlies aan omzet dat de Belgische banken boeken door het verlies aan wisselverrichtingen, nu in de meeste reisbestemmingen van de Belgen dezelfde munteenheid gebruikt wordt.

Al evenmin zijn er gegevens over het meer ludieke aspect van de euro, de verspreiding van de 50 miljard muntstukken. Waar de biljetten overal in de eurozone eender zijn, zijn de munten langs een zijde verschillend in de twaalf landen van de eurozone, en zijn er nog wat 'collector's items' uit Monaco, San Marino en Vaticaanstad.

Uiteraard zal de vakantie ervoor zorgen dat de verspreiding van de 'nationale' munten veel ruimer zal zijn. In september zullen de Belgen meer niet-Belgische munten op zak hebben dan in juni. Hoeveel? Geen enkele officiële instantie die het bijhoudt. De ECB (Europese Centrale Bank) gaat enkel na of er in alle landen wel voldoende voorraden zijn van alle munten en biljetten.

Enkel een paar Nederlandse wetenschappers houden hun steekproef in België en Nederland vol. Hun vorige meting dateert van juni, hun volgende wordt in september gehouden. Ook is er een indirecte manier van peilen: op de internetveilingen zakken de prijzen voor de munten uit verder afgelegen landen als Finland of Griekenland.