Europese miljarden leveren arme regio's extra economische groei op

De 135 miljard euro die de Europese Unie tussen 2000 en 2006 zal investeren in de armste regio's, zal die regio's enkele procenten economische groei extra opleveren. Dat staat te lezen in een studie van de Europese Commissie.

Belga

De studie handelt enkel over de economische subsidiëring door de Europese Commissie in de allerarmste regio's, de zogenaamde Objectief 1-regio's, zoals Henegouwen in België. De onderzochte regio's liggen in Spanje, Portugal, Griekenland, Ierland, Italië en het oosten van Duitsland. De betrokken regio's krijgen tussen 2000 en 2006 135 miljard euro. De nationale en lokale overheden moeten een gelijkaardige inspanning bovenop de 135 miljard euro leveren.

Op het einde van de periode zal het bnp in Portugal 3,5 procent hoger liggen dan indien de Europese subsidies er niet zouden zijn. In Griekenland wordt de extra groei geschat op 2,4 procent, in de Italiaanse Mezzogiorno-streek op 1,7 procent, in de oostelijke Länder van Duitsland op 1,6 procent, in Spanje op 1,1 procent. In Ierland gaat het slechts om 0,4 procent, omdat dat land door het Europese geld de afgelopen jaren al een hoog niveau bereikt heeft. In totaal zouden een 700.000 jobs betrokken zijn over de hele periode.