Oekraïners rouwen over slachtoffers vliegshow

In heel Oekraïne is maandag een dag van nationale rouw in acht genomen in verband met de dood van 83 toeschouwers tijdens een vliegshow. Enkele honderden verwanten van de slachtoffers en overlevenden hielden een herdenkingsdienst op de luchtmachtbasis in Skniliv bij Lviv waar de ramp zich zaterdag voltrok.

AP Ned

Het ministerie van noodsituaties meldde dat onder de 83 doden 23 kinderen waren. Er zijn inmiddels 72 lijken geïdentificeerd: de eerste begrafenissen zouden maandag al plaatsvinden. De Oekraïense televisiestations schrapten al hun amusementsprogramma's voor maandag. In de hoofdstad Kiev werd gevlagd met zwarte rouwbanden.

Op het vliegveld waren bloemen gestrooid rond het geblakerde grasveld waarover de straaljager zaterdag een spoor van verwoesting trok en explodeerde in een vuurzee. Het toestel scheerde na een gecompliceerde manoeuvre over de grond, raakte de neus van een geparkeerd toestel en vloog veel te laag over een menigte van honderden toeschouwers, waarna het explodeerde. De beide piloten hadden zich voor de explosie met schietstoelen in veiligheid gebracht.

Een speciale commissie is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de tragedie, waarbij onder het publiek ook nog eens 116 gewonden vielen. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de vraag of de ramp is veroorzaakt door een fout van de piloten of door een technisch mankement in het vijftien jaar oude toestel.

President Leonid Koetsjma onderbrak zijn vakantie op de Krim om persoonlijk in Lviv poolshoogte te nemen. Hij suggereerde onmiddellijk dat het ongeluk te wijten was aan een technisch mankement aan het toestel. Minister van defensie Vladimir Sjkidtsjenko diende zondag zijn ontslag in en Koetsjma liet weten dat hij de ontslagaanvraag in overweging zou nemen. Sjkidtsjenko's voorganger werd vorig jaar ontslagen, nadat een Oekraïense raket per ongeluk boven de Zwarte Zee een Russisch passagierstoestel had neergehaald. Dat ongeluk kostte 78 mensen het leven.

Onmiddellijk na het ongeluk werden zaterdag luchtmachtcommandant Vladimir Strelnikov en een andere hoge officier de laan uitgezonden en in hechtenis genomen. Aanklagers zeiden dat wordt onderzocht of beide piloten, die beiden gewond raakten en werden opgenomen, na hun ontslag uit het ziekenhuis moeten worden gearresteerd.