Ivanov: N-korea klaar voor dialoog met VS en Japan

Noord-Korea is klaar voor een dialoog zonder voorwaarden met de VS en Japan om zo haar problemen met Zuid-Korea te helpen oplossen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov maandag gezegd tijdens een bezoek aan Noord-Korea. "Pyongyang is klaar voor een constructieve dialoog met de VS en Japan zonder voorafgaande voorwaarden. Een dergelijke dialoog moet toelaten te praten over de problemen van het Koreaanse schiereiland", aldus Ivanov in Pyongyang.

Belga

Na een ontmoeting tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il, verklaarde Ivanov dat "hij de indruk heeft dat de Noord-Koreaanse vertegenwoordigers klaar zijn voor contact met Amerikaanse en Japanse vertegenwoordigers, en dit zelfs al op de ASEAN-top in Brunei". Deze tweedaagse top van de Oost-Aziatische landen is maandag gestart.

De situatie op het Koreaanse schiereiland is gespannen na een incident tussen Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse schepen. Pyongyang heeft al zijn spijt over het voorval geuit en voorgesteld de dialoog met Washington en Seoel weer op te starten.