Kusttram ramt Britse autobus

In Wenduine zijn gisteren bij een botsing tussen de kusttram en een Britse autobus met jonge muzikanten vijftien inzittenden van de bus gewond geraakt. De chauffeur van de bus werd zwaar gewond.

Bloomberg

BR>

Het ongeval vond plaats even voor 17 uur. Een Britse autobus die een groep muzikanten uit Wales vervoerde, allen jongeren tussen 12 en 18 jaar oud, kwam uit Oostende en reed richting Knokke. Om een nog ongekende reden wilde de buschauffeur linksaf slaan waarbij hij de tramsporen kruiste. Op dat ogenblik kwam er een kusttram uit de richting van Oostende. De tramchauffeur probeerde nog tevergeefs te remmen. «Ik had al afgeremd toen ik de stopplaats 'De Molen' naderde, tot ik plotseling de bus zag uitwijken naar links. Ik heb onmiddellijk alle remmen dichtgegooid, maar het was spijtig genoeg te laat», aldus de trambestuurder.

Volgens Yvan Bellaert van De Lijn reed de tram niet sneller dan 20 kilometer per uur toen hij de bus in de flank ramde. Onmiddellijk na de aanrijding werd door burgemeester Cattrysse van Wenduine Fase 1 van het rampenplan opgestart. In de kusttram werd als bij wonder niemand van de meer dan honderd inzittenden gewond, evenmin de conducteur wiens stuurcabine nagenoeg volledig vernield werd.

In de Britse autobus raakten veertien jongeren licht gewond. Ze werden overgebracht naar ziekenhuizen in Blankenberge en Oostende. De zwaar gewonde bestuurder van de bus werd met een MUG-helikopter naar het AZ in Brugge getransporteerd. De overige leden van de muziekgroep werden door het lokale Rode Kruis van De Haan opgevangen in het nabijgelegen rustoord De Branding (foto rechts). Met een nieuwe bus zijn de jongeren overgebracht naar hun verblijfplaats in Gent. Het specatulaire ongeval zorgde gedurende meerdere uren voor de nodige verkeerschaos op de Koninklijke Baan tussen Blankenberge en Bredene.