Let op met souvenirs

Elk jaar waarschuwt de douane ervoor, en toch is het elk jaar weer prijs: landgenoten die na een welverdiende vakantie weer thuis komen met een hoop illegale souvenirs in hun koffer. Ze zijn weliswaar legaal gekocht, maar mogen van de Conventie van Washington niet worden ingevoerd. Resultaat: souvenirs kwijt. Bovendien riskeert de reiziger een zware boete.

BR>

Nee, de meeste toeristen die bij hun thuiskomst plotseling smokkelaars blijken te zijn, doen dat niet bewust. Helemaal in vakantiestemming halen ze hun beurs boven op de plaatselijke rommelmarktjes. Maar het mooie koraal dat je in Tenerife kan kopen, is wel beschermd. En kan je een boete van 2.480 euro opleveren.

Minister van Consumentenzaken Magda Aelvoet wil de vakantiegangers nog eens waarschuwen. Ivoren oorbellen mogen dan bij honderden in een bakje liggen in het buitenland, er geldt nu eenmaal een invoerverbod. Een brilmontuur van een zeeschildpad kan mooi zijn, ook dat is verboden. De Belgische douane is streng en onverbiddelijk.

"Het is natuurlijk moeilijk na te gaan wat je koopt", zegt Stephanie Carette, medewerkster van Aelvoet. "Daarom geldt er maar één regel. In geval van twijfel: nooit kopen. Beschermde dierlijke en plantaardige souvenirs zijn trouwens altijd te mijden. Op die manier beperk je ook de algemene handel in deze natuurproducten."