Europeanen spelen al 500 jaar langer schaak dan gedacht

Britse archeologen hebben in het zuiden van Albanië een ivoren schaakstuk opgegraven dat een nieuw licht zou kunnen werpen op de geschiedenis van het schaakspel. Door de vondst groeit immers het vermoeden dat Europeanen reeds in de zesde eeuw het spel speelden, zo meldt de BBC zaterdag

Belga

BR>

Het schaakstuk - men is er nog niet uit of het om de koning of de koningin gaat - werd opgegraven uit een voormalig Byzantijns paleis en is 500 jaar ouder dan het tot nu toe oudste gevonden stuk. Het werd ontdekt in de oude stad Butrint en is slechts licht beschadigd.

Aanvoerders van het team van de universiteit van Anglia noemen hun ontdekking het bewijs dat het schaakspel in Europa een veel oudere geschiedenis heeft dan totnogtoe gedacht. Historici gingen er steeds van uit dat het spel pas in de twaalfde eeuw populair werd bij de Europese elite, ruim 700 jaar nadat werd uitgevonden in China, India of het vroegere Perzië.

Die stelling is gebaseerd op de ontdekking van schaakstukken in Schotland, die gefabriceerd waren uit walrusivoor. Andere stukken werden zelfs in het zuiden van Italië opgegraven. "Niettemin ziet het er nu naar uit dat het spel al 500 jaar eerder werd gespeeld in het centrum van het Middellandse Zeegebied", aldus professor Richard Hodges.