Kalasjnikov opent eigen expositie

Michail Kalasjnikov heeft in het Duitse Suhl een tentoonstelling geopend die is gewijd aan het naar hem genoemde wapen. Het leger van de Sovjetunie nam het machinegeweer, waarvan de AK-47 het bekendste type is, in 1949 in gebruik. Het heeft jarenlang tot de standaarduitrusting van de legers van het Oostblok en talrijke landen in de Derde Wereld behoord. Er zijn wereldwijd 75 tot honderd miljoen stuks van gemaakt, maar van de opbrengst heeft de nu 83-jarige Kalasjnikov nooit een cent gezien. Wel heeft de Sovjetunie hem tot twee keer toe uitgeroepen tot Held van de Socialistische Arbeid.

AP

BR>

Op de vraag hoe hij stond tegenover het gebruik van kalasjnikovs door dictatoriale regimes en terroristen, antwoordde Kalasjnikov dat iedere ontwerper «pijnlijk getroffen» is wanneer hij hoort dat «zijn wapen wordt misbruikt».

Op de tentoonstelling zijn talrijke varianten van de kalashnikov te zien, waaronder een rijkelijk versierd exemplaar van een Arabische sjeik. Ook zijn er Turkmeense tapijten met kalasjnikov-motieven uit Afghanistan en aan het wapen gewijde strijdliederen en vaandels.