Prins Charles boekt succes in zijn campagne voor organische landbouw

De Britse regering staat op het punt om boeren die gewassen langs organische weg kweken een financieel ruggesteuntje te geven, zo schrijft de Sunday Times. Goed nieus voor die landbouwers en voor prins Charles, die de organische landbouw al lang in het hart draagt en daarvoor flink wat lobbywerk heeft verricht bij premier Blair en diens ministers.

Belga

BR>

Terwijl de gevaren van de traditionele landbouw zopas nog eens in de verf werden gezet in een zeer kritisch rapport over de mond-en-klauwzeer-epidemie die het Verenigd Koninkrijk vorig jaar teisterde, zal de regering in Londen nu nieuwe, grote, subsidies toekennen aan wie organische landbouw beoefent.

De officiële aankondiging wordt deze week verwacht en zal een deel van de bestaande landbouwsubsidies overhevelen naar de alternatieve vorm. In totaal zal het gaan om honderden miljoenen euro, zo meldt de Britse zondagskrant.

Kroonprins Charles, die al jaren ijvert voor alternatieve landbouw, zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij deze politieke koerswijziging door achter de schermen te lobbyen bij de politieke verantwoordelijken.

Voor de ongeveer 2000 organische landbouwers in het Verenigd Koninkrijk komt de maatregel bepaald niet te vroeg, want de Independent on Sunday publiceerde zondag een rapport waarin staat dat de meesten van hen verlies maken, vooral als gevolg van goedkope(re) import.