Zieke en trouwlustige Britten zoeken hun heil in het buitenland

Vorige week werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat continentaal Europa Britse bezoekers met angst en beven ziet komen wegens luid, lastig en gierig. Nu waarschuwt de Sunday Times voor een nieuwe Britse invasie, al zal die vermoedelijk minder problemen veroorzaken. Zowel zieke als trouwlustige Engelsen zoeken namelijk steeds vaker hun heil buiten hun eiland.

Belga

BR>

Dat de gratis Britse gezondheidszorg (aan de overkant van het Kanaal bekend als de National Health Service) in deze dagen van vergrijzing en dure apparatuur niet meer kan volgen, is al enkele jaren duidelijk. Momenteel wachten een miljoen zieken op een opname en 200.000 van hen staan al zes maanden op langer op een wachtlijst.

Een van de noodmaatregelen waarmee de overheid dat probleem te verzachten, is het naar het buitenland sturen van patiënten die een operatie moeten ondergaan waarvoor in eigen land geen gelegenheid is.

Een proefproject waarbij vorig jaar een kleine 200 zieken in Duitse of Franse ziekenhuizen werden behandeld blijkt nu zo succesvol te zijn geweest, dat deze procedure sterk wordt uitgebreid. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst enkele duizenden patiënten op kosten van de Britse overheid, in het buitenland te laten verzorgen.

En er is nog een categorie Britten die het buiten de grenzen zoekt: de trouwers. Een op de tien Britse koppels die in het huwelijksbootje stappen, doet dat in het buitenland - vooral dan in zonnige of exotische oorden.

De kans op het soort wangedrag dat de Britten in de Europese enquete zo slecht deed scoren is hier vanzelfsprekend groter dan bij de 'operatie-exodus'. Maar inwoners van de nieuwe huwelijksparadijzen zoals Miami, Antigua of de Dominicaanse republiek kunnen troost putten uit de wetenschap dat de reis daarheen voor veel potentiële feestgangers wat duur zal uitvallen.