Anglicaanse kerk verliest 1,5 miljard euro

De gloednieuwe leider van de Britse anglicaanse kerk, Rowan Williams, zal meteen worden geconfronteerd met een crisis die niets met religie, maar alles met geld te maken heeft. Falikante beursinvesteringen hebben het vermogen van de staatskerk namelijk met zo'n 1,5 miljard euro doen slinken, schrijft de Sunday Times.

Belga

BR>

De totale bezittingen van de kerk die ontstond nadat Hendrik VIII het Vaticaan de rug toekeerde, worden geraamd op ruim 6 miljard euro. Maar liefst een vierde daarvan zou nu verloren zijn gegaan doordat de beurscrash van de jongste tijd ook de beleggingen van de anglicaanse kerk niet heeft gespaard. Met name de grote investeringen in de dramatisch gekelderde telecom- en technologie-aandelen hebben de Church of England-bankiers een fortuin gekost.

De financiële tegenslag, die aanstaand aartsbisschop Williams tot bezuinigingen zal verplichten, is extra-pijnlijk omdat de kerk aan het einde van de jaren '80 ook al honderden miljoenen verloor toen de Britse immobiliënmarkt instortte. Daarop werd besloten om voortaan, voor alle zekerheid, te beleggen op de beurs.