Qwest gaat bedrijfsresultaat over 1999-2001 herzien

Het Amerikaanse telecombedrijf Qwest heeft zondag bekendgemaakt dat het zijn financiële resultaten over 1999-2001 zal herzien na kritiek op zijn boekhoudmethodes. Het bedrijf zal niet in staat zijn voor 14 augustus de accuratesse van zijn financiële verklaringen te garanderen, zoals beurstoezichthouder SEC van de grote bedrijven heeft geëist. Topman Dick Notebaert zei dat het onderzoek zo snel mogelijk zal worden afgerond, maar wel enkele maanden in beslag zal nemen.

AP Ned

BR>

Qwest heeft in juni KPMG ingehuurd om zijn boeken te controleren, na de in opspraak geraakte accountantsfirma Arthur Anderson de wacht te hebben aangezegd. Zondag maakte het bedrijf bekend dat er in 1999, 2000 en 2001 voor ongeveer 1,1 miljard dollar aan verkoop van glasvezel-capaciteit - 18 procent van het totaal - verkeerd was geboekt.

De SEC onderzoekt dubieuze ruilhandel in glasvezelcapaciteit van Qwest met Global Crossing, Enron en andere bedrijven. Vragen daarbij zijn of het schuiven met capaciteit in het belang van het bedrijf was, tegen een redelijke prijs gebeurde en op de juiste wijze is geboekt.

Qwest kocht telefooncapaciteit bij een ander bedrijf en boekte dat als kapitaaluitgave, een post die over meerdere jaren wordt uitgesmeerd. Tegelijk werd een zelfde capaciteit aan een andere firma verkocht, wat als directe inkomsten in de boeken terecht kwam.