Frankrijk verbiedt extreem-rechtse groepering

De Franse regering heeft besloten de extreem-rechtse Unité Radicale te verbieden. Een van de leden van de splintergroepering is Maxime Brunerie, die op 14 juli op de Parijse Champs-Elysées met een geweer op president Jacques Chirac schoot.

AP Ned

Regeringswoordvoerder Jean-François Copé verklaarde maandag dat de Unité Radicale kan worden verboden op grond van een wet uit 1936 tegen strijdgroepen en privé-milities. Die wet werd destijds aangenomen in reactie op de opkomst van extreem-rechtse en antiparlementaire groepen in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Groeperingen die aanzetten tot discriminatie, haat en rassengeweld kunnen op grond van de wet worden verboden.

UR-activist Brunerie vuurde tijdens de parade op de Franse nationale feestdag een schot af op de president met zijn .22 kaliber geweer. Omstanders duwden het wapen weg en wisten de schutter te overmeesteren. De procedure voor het verbod zal volgende week in het kabinet worden besproken. Een formeel verbod van de beweging, een coalitie van extremistische clubjes, moet goedgekeurd worden door de Staatsraad, het hoogste bestuursorgaan van Frankrijk.