Jordaanse koning waarschuwt Bush voor aanval op Irak

Koning Abdallah van Jordanië heeft president Bush gewaarschuwd voor de gevolgen van een mogelijke Amerikaans-Britse militaire actie tegen Irak. Zo'n militaire interventie zal "de doos van Pandora openen in het Midden-Oosten", aldus Abdallah in een interview met de Britse krant The Times maandag. De Jordaanse vorst heeft later deze week een ontmoeting met Bush in Washington.

Belga

BR>

Abdallah meent dat het sterk opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen de door de Amerikaanse strijd tegen het internationaal terrorisme in een impasse heeft gebracht. Tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Abdallah zondag dat er eerst vooruitgang nodig is in het conflict in het Midden-Oosten, alvorens "we een kans hebben elders in de wereld het extremisme en de terreur uit te bannen".

Jordanië heeft de VS overigens eerder al te verstaan gegeven geen bijstand te zullen verlenen aan een militaire operatie tegen buurland Irak. Abdallah wordt in eigen land geconfrontreerd met sterke anti-Amerikaanse sentimenten. De VS steken evenwel honderden miljoenen per jaar in het gematigde Arabische land in de vorm van economische en militaire steun. Daarentegen is Irak de belangrijkste buitenlandse handelspartner van Jordanië.