Belg ontsnapt aan doodstraf in Saudi-Arabië

Een Saudische rechtbank heeft een Brit en een Canadees tot de doodstraf veroordeeld en vier Britten en een Belg tot celstraffen wegens hun rol in twee bomaanslagen in 2000. Dat heeft één van de advocaten van de betrokkenen zondag bekendgemaakt.

AP Ned

BR>

Advocaat Michael O'Kane kon niet zeggen hoe de aanklachten precies luidden waaraan zijn cliënten schuldig zijn bevonden. Evenmin wist hij iets te zeggen over de duur van de gevangenisstraffen. O'Kane zei dat het team advocaten maar heel kort de tijd had gekregen om de vonnissen in een kantoor van het openbaar ministerie door te lezen en dat het geen kopieën had meegekregen.

Het proces tegen de buitenlanders is van meet af aan in geheimzinnigheid gehuld geweest. De zeven werden verdacht van betrokkenheid bij twee bomaanslagen in de Saudische hoofdstad Riyad, waarbij een Britse man om het leven kwam en twee Britse mannen en twee Britse vrouwen gewond raakten. De ter dood veroordeelde Canadees en Brit, alsmede de tot gevangenisstraf veroordeelde Belg Raf Schyvens, verschenen in februari 2001 op de Saudische televisie met een schuldbekentenis.