Gentse Feesten: herbruikbare bekers zijn collector's item

Zaterdag is niet de verhoopte topdag geworden van de Gentse Feesten. "Er was weer ontzettend veel volk", begon feesten-burgemeester Daniël Termont zondag, "maar toch haalden we niet de geschatte 250.000 bezoekers van vrijdag". De afvalintercommunale Ivago verzamelde ondanks de groeiende publieksaandacht niet meer afval dan vorig jaar.

Belga

BR>

"Wel merken wij dat er dit jaar verschrikkelijk veel glas op de grond ligt", zei Termont, wat de Ivago-wagens zondagochtend drie lekke banden opleverde. Herbruikbare bekers van hard plastic, zoals die heringevoerd werden op het Sint-Baafsplein, zijn een deel van de oplossing, ware het niet dat ze als een collector's item aanzien worden en er van de 6.000 beschikbare bekers op Sint-Baafs nog maar 800 over zijn. Sommigen vinden het een hebbeding, anderen verlieten Sint-Baafs met een hele voorraad, wellicht voor hun eerstvolgende barbecue of tuinfeest.

De schepen van Feestelijkheden overweegt om tegen volgend jaar met de brouwerijen af te spreken om ook op andere pleinen de bekers in te voeren en hoopt hiermee het jatten tegen te gaan. In de binnenstad bleef de sfeer relatief rustig, met slechts 20 vaststellingen door de politie. "Wel komen er steeds meer mensen met een bootje of een yacht naar de Gentse Feesten, waardoor alle jachthavens bomvol liggen". Volgend jaar zal er dus een oplossing moeten gezocht voor de scheepjes die nu her en der (illegaal) aanmeren.

Ander pijnpunt dit jaar is de Korenmarkt. De stad uitte nogmaals haar bewondering voor de snelheid waarmee de organisatoren een duidelijk succesrijke formule hebben gevonden voor het traditionele uitgangsplein, maar 's nachts is de Korenmarkt weinig meer dan een "openluchtdancing", met het hoogste percentage aan vechtpartijen binnen de hele feestzone.