Parijse zomermode 2003 : voor elk wat wils

Na de week van de witte pakken in Milaan, brengt Parijs een minder uniform assortiment. Van de tropisch gekleurde elegantie van Dries Van Noten tot de paradijs-hel collectie van Jean-Paul Gaultier over de boksers van Castelbajac... De Lichtstad is deze dagen het schouwtoneel van de meest uiteenlopende creaties.

BR>

Tropische tinten van ananas, limoen, watermeloen, oranje, chocolade, kaki en zwart. Aansluitende pakken en hemden met goudgeborduurde fronten en leren ceintuurs met een bos amuletjes.

Dries Van Noten

voorspelt een van die prachtige zomers waarin iedereen in zijn mooiste outfit op een terrasje zit. Cocktail binnen handbereik. (

foto

)

Jean-Paul Gaultier

laat de mannen de keuze tussen romantisch of een beetje des duivels. Zijn twee inspiratiebronnen zijn Michel Polnareff die in de jaren zeventig op de foto ging met zijn billen bijna bloot, en Marilyn Manson met zijn ruige gothic look. Stierenvechtersbroeken en matadorjasjes in denim voor de durvers. Friswitte pakken met amuletjes in de revers voor de meer klassieken en plooirokken over smalle broeken voor de Gaultier-fans.

Net als onze Dirk Bikkembergs is

Jean-Charles de Castelbajac

in de ban van sportlui. Na de Formule-1 en ijshockey besluit de gentleman-farmer zijn sporttrilogie met een hommage aan de bokssport. Twintig echte boksers en vijf modellen showden de felgekleurde shorts, de zwarte of witte broeken met veel ritsen en zakken en de met pailletten geborduurde topjes. Mohammed Ali in Las Vegas.

Voor een nomadenlook moeten de heren bij

Thierry Mugler

zijn. Kaki broeken en heuse djellaba's defileerden over de dertig ton zand die speciaal voor de show werden uitgekieperd in het Palais Brongniart.(

foto

)

Raf Simons

parkeerde zijn collectie op de parking Espace Austerlitz. Consumed ofte verbruikt is het thema. Zonder partij te kiezen, wil Simons met deze collectie de vele vormen van consumerism in kaart brengen. De vraag is daarbij niet of consumeren goed of slecht is. Dat laat Simons aan filosofen, geschiedkundigen of Jan met de pet over. "Het gaat om eerherstel voor alle wegwerpspullen... Neem een leeg frisdrankblikje, verf het blinkend zwart, herhaal, herhaal en behoud dan vooral zijn schoonheid." Aldus Simons. Alle outfits bieden dan ook ruimschoots plaats voor de gadgets van de moderne kids en het blikje hang je om de hals.

Martin Margiela

toonde zijn collectie op kartonnen mannequins in zijn gloednieuwe boetiek, 25 bis rue Montpensier. In de geheel witte ruimte vielen de kleurtoetsen van citroengeel en sinaas extra op. Margiela stopt de mannen volgende zomer in overalls en kunstige T-shirts met een vestje in trompe-l'oeil. Linnen broeken worden zwart geverfd zodat ze op jeans lijken en rimpelende laarzen van zacht suède zorgen voor een ruiterlijke look. In deze hipste winkel van Parijs kan je niet alleen kleding vinden, maar bijvoorbeeld ook een wijnfles-tafellamp aanschaffen (200 euro) of een vintage handtas met witte of zwarte katoenen hoes (vanaf 673 euro).