Italiaanse mannen kampen met "zwembroeksyndroom"

Niet minder dan zeven Italiaanse mannen op tien lijden tijdens de zomer aan het "zwembroeksyndroom": de angst van de stedeling dat het publiekelijk in zwemslip rondlopen een al te blanke huid, rondingen van de welvaartsbuik of een gebrekkige spiermassa verraadt. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête.

Belga

Van de 850 ondervraagde mannen (allen tussen 24 en 56) gaf 67 procent aan de onderzoekers van het Eta Meta Research-instituut toe zich over voormelde menselijke defecten zorgen te maken, waardoor het perspectief van zichzelf tentoonstellen in zwemkostuum nachtmerrieachtige proporties krijgt. Slechts 18 procent van de ondervraagden vindt zichzelf fysiek tiptop in orde én toonbaar.

"Spieren verbeteren het voorkomen en verhogen het zelfrespect. Het abdomen is dus het visitekaartje van de man zoals de wulpse vormen dat zijn voor de vrouw", aldus Andrea Biavardi, directeur van het tijdschrift Men's Health.

Om de strandvrees te bestrijden moet de man de onderbuik aan diverse oefeningen onderwerpen, aan 'footing' doen en liters water drinken (en niets anders), aldus het onderzoeksinstituut. Een kwart van de ondervraagden opteert voor het verblijf mét t-shirt onder de parasol en 22 procent zei op geregelde tijdstippen de adem in te houden om het teveel aan buik te maskeren.