Beurzen breken nieuwe laagterecords

Het lijkt voorlopig een verhaaltje zonder einde. De beurzen zochten maandag wereldwijd opnieuw naar de bodem. Het gerechtelijk akkoord van WorldCom, een reeks slechte resultaten in de VS en de winstwaarschuwing van de Nederlandse verzekeringsgroep Aegon misten hun uitwerking niet.

Belga

Overal was de schade aanzienlijk. In Parijs verloor de CAC 40 5,25 pct, de Footsie in Londen speelde 4,95 pct kwijt en de DAX in Frankfurt gaf 5,6 pct prijs. De Eurostoxx 50 ging 5,62 pct in het rood. De AEX-index in Amsterdam dook fors onder de 350-puntengrens.

De daling, 6,9 procent, is net zo groot als op 11 september vorig jaar. Amsterdam was de Europese beurs die het hardst naar beneden ging. Onderaan de index bungelden zwaargewichten en financiële fondsen als Aegon, Koninklijke Olie, Fortis, ING en ABN Amro.

Aegon haalde in Europa de hele verzekeringssector omlaag. Het Franse Axa stond in Parijs onderaan met een daling van bijna 11 procent. In Duitsland was Allianz de laatste in de rij met een ruim 10 procent lagere koers. In Londen verkeerden de verzekeraars in de onderste regionen met koersdalingen van tegen 6 procent of meer.

De winstwaarschuwing van Aegon viel in een markt die toch al sterk op zijn hoede was door het gerechtelijk akkoord dat het Amerikaanse telecomconcern WorldCom zondag heeft aangevraagd. WorldCom was verantwoordelijk voor de grote koersdalingen die de banksector maandag te zien gaf. Niet alleen de banken en de verzekeraars gingen onderuit, ook andere sectoren liepen forse koersklappen op. Dat gold onder meer voor de oliefondsen, die veel terrein verloren door berichten dat Nigeria uit de OPEC zou willen stappen. Dat zou kunnen leiden tot een prijzenslag op de oliemarkt.