Franse verkiezingen: Parijs mogelijk in linkse handen

Print
Voor het eerst in meer dan honderd jaar lijkt links kans te maken Parijs te veroveren. De linkse partijen kregen tijdens de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in totaal 48 procent van de stemmen, rechts 44 procent. Maar een overwinning van de socialistische kandidaat Betrand Delanoë (foto) is nog geen uitgemaakte zaak.
Delanoë behaalde zondag ruim 32 procent van de stemmen, tegen 23 procent voor de officiële kandidaat van rechts Philippe Séguin en 17 procent voor de gaullistische burgemeester van Parijs Jean Tiberi, die door zijn RPR is geroyeerd, maar met een eigen lijst meedeed. De groene kandidaat Contassot behaalde 14 procent.
Ook in enkele andere grote Franse steden deed links het redelijk, maar de voorspelde grote overwinning bleef uit. "Zover ik kan zien is de rode golf waarover iedereen de afgelopen weken sprak, uitgebleven", aldus een woordvoerder van Chiracs RPR. Bovendien beten enkele kopstukken uit de Franse regering opvallend zwaar in het zand. De Groene minister van Milieu, Dominique Voynet, en de Communistische minister van Transport Gayssot verloren al in de eerste ronde definitief in respectievelijk Dole en Béziers. Terwijl minister van Werkgelegenheid Elisabeth Guigou (Avignon) en minister voor Europese zaken Moscovici het zo slecht deden dat zij ook in de tweede ronde weinig kans lijken te maken.

.

Nu in het nieuws