'Geen gesubsidieerde XTC-tests op festivals'

Justitieminister Marc Verwilghen gaat de parketten opdracht geven om op te treden tegen de XTC-testers die door Frans gemeenschapsminister Nicole Maréchal worden gesubsidieerd. Dat antwoordde hij donderdag op mondelinge vragen van senatoren Vincent Van Quickenborne (VLD) en Jurgen Ceder (Vlaams Blok).

Belga

Verwilghen stelde dat hij en zijn collega van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne het initiatief betreuren en geen voorstander zijn van deze aanpak. Het gaat hier evenwel over een preventieve bevoegdheid, wat duidelijk een gemeenschapsbevoegdheid is.

Hij erkende dat het in het kader van risicopreventie "intellectueel" interessant is om een consument in te lichten over de risico's die hij loopt door een versneden drug te gebruiken, maar dit voordeel weegt volgens Verwilghen niet op tegen de nadelen. De tests verlenen immers een soort "kwaliteitslabel" aan de producten van een dealer en deze waarborg kan mensen aanzetten om meer drugs te gebruiken omdat ze menen dat er geen gevaar aan verbonden is.