Markies de La Fayette ereburger van VS

Het Amerikaanse Congres wil de Franse markies de La Fayette (1775-1834) ereburger van de Verenigde Staten maken. De prestigieuze onderscheiding is de afgelopen tweehonderd jaar slechts vier keer eerder toegekend.

Belga

Generaal de La Fayette vocht in de Amerikaanse vrijheidsoorlog van 1776 tot 1783. Daarna vertrok Marie Joseph Yves Roch Gilbert du Motier, zoals hij officieel heette, weer naar Frankrijk. Hij keerde in 1824 terug naar Amerika en sprak toen als eerste buitenlander het Congres toe.

"De markies heeft zijn hulp aan de Verenigde Staten aangeboden toen het nodig was en is een symbool voor vrijheid", zo staat in de resolutie die door een speciale commissie van het Congres is aangenomen. De benoeming kan een wettelijke status krijgen wanneer eerst het Huis van Afgevaardigden en daarna de Senaat instemmen met het voorstel.

De vier niet-Amerikanen die eerder tot ereburger zijn benoemd, zijn de Britse oud-premier Winston Churchill (1963), Raoul Wallenberg, de Zweedse diplomaat die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 100.000 Hongaarse joden van uitroeiing door de nazi's behoedde (1963), de stichter van de staat Pennsylvania, William Penn (1984), en Moeder Teresa, de non die werkte onder de armsten van Calcutta (1997).