"4,5 procent Vlaamse werknemers slachtoffer van geweld "

4,5 procent van de Vlaamse werknemers was het voorbije jaar het slachtoffer van fysiek geweld op het werk; 7,3 procent signaleert pesterijen en 1,1 procent ongewenste seksuele aandacht. Dat blijkt uit onderzoek dat de European Foundation in 2000 uitvoerde en waarbij ook 731 Vlaamse werknemers bevraagd werden. Het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming maakte donderdag de resultaten voor Vlaanderen bekend.

Belga

Vlaanderen scoort wel telkens onder het Europees gemiddelde. Binnen de EU werd in de 12 maanden voor de bevraging 6,2 procent slachtoffer van fysiek geweld, 10 procent gepest en meldde 2,5 procent ongewenste seksuele aandacht. Bij de Vlaamse werknemers heeft 10,8 procent van de ondervraagden weet van fysiek geweld in het eigen bedrijf, 14,9 procent van pesten en 6,1 procent van ongewenste seksuele aandacht.

Opvallend is dat het pestgedrag in Franstalig België dubbel zo hoog (14 procent versus 7 procent) is als in Vlaanderen. Ook de helft meer Franstalige ondervraagden heeft weet van pesterijen binnen de eigen onderneming (22 procent versus 14,9 procent). Op Europees niveau is het aandeel vrouwen dat gepest wordt hoger dan het aandeel mannen (10 procent versus 7 procent). In de openbare sector worden de meeste werknemers (14 procent) gepest.